Beste van twee werelden
Hybride warmtepompen
Wat is een hybride warmtepomp?
Uw huis duurzaam verwarmen met geen of minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met uw cv-ketel en gebruikt stroom in plaats van gas. Hierdoor kunt u veel minder aardgas verbruiken voor het verwarmen van uw huis. Nog 2 voordelen: uw kunt subsidie krijgen voor de warmtepomp én uw energierekening gaat omlaag!
U kunt de warmtepomp aansluiten op de cv-ketel die u nu hebt of tegelijk met een nieuwe ketel laten installeren. Het is een goede stap naar een huis zonder aardgas.
Een hybride warmtepomp is een type lucht-water warmtepomp. Het koudemiddel (R32 of R410A) wordt met de buitenlucht opgewarmd, waardoor het kookt, verdampt en warmte opneemt. Binnen wordt dat gas samengeperst tot hete gas waarmee het het water in de CV-leiding verwarmt. Het gas koelt daardoor zoveel af tot vloeistof, wat condenseren heet. Bij condenseren komt er warmte vrij. Het afgekoelde koudemiddel stroomt weer terug en het proces begint weer opnieuw.
Soorten hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp komt in 2 varianten:
- Split (binnen- en buitenunit)
- Monoblock (alleen buitenunit)
Beide hebben voor- en nadelen. Split-warmtepompen zijn over het algemeen goedkoper, omdat de onderdelen beter verkrijgbaar zijn (de onderdelen worden bijvoorbeeld ook in airco’s gebruikt). U heeft binnen wel wat ruimte nodig in de buurt van uw cv-ketel.
Voor de monoblock-warmtepompen heeft u buiten juist wat meer ruimte nodig.
Bespaar en verdien snel terug
Profiteer van de subsidie (€2.500 tot € 3.000) en van een lagere energierekening dankzij het hoge rendement van maar liefst 500%!
Waarom een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp heeft een aantal voordelen ten opzichte van een all electric warmtepomp (lucht, bodem of grondwater).
- Goedkoper. Een hybride warmtepomp kost netto ongeveer 4.000 tot 7.000 euro. Een all electric warmtepomp kost netto ongeveer tussen de 10.000 en 20.000 euro.
- Geschikt voor (oudere) huizen met mindere isolatie. Omdat uw cv-ketel altijd kan bijspringen als het echt heel koud wordt en uw warmtepomp onvoldoende vermogen kan leveren. Bij een all electric warmtepomp kan uw ketel niet meer bijspringen.
- Neemt minder ruimte in. Er is geen boilervat (200-300 liter) nodig.
- Modulair. De warmtepomp is later uit te breiden naar all electric op het moment dat u er klaar voor bent. Bijvoorbeeld wanneer uw cv-ketel aan vervanging toe is.
- Direct tot 80% gas besparen. Goed voor de portemonnee en voor het verminderen van uw afhankelijkheid van gas.
- Terugverdientijd. De hybride warmtepomp heeft meestal een snellere terugverdientijd dan een all electric warmtepomp.
- Subsidie. Er zit momenteel ongeveer 30% subsidie op de aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp.
- Toekomstbestendig. Vanaf 2026 bent u verplicht een (hybride) warmtepomp aan te schaffen als u uw cv-ketel moet vervangen. Zie ook het artikel hierover op rijksoverheid.nl.
Er zijn ook nadelen: een hybride warmtepomp heeft een iets lager rendement dan (met name een) grondwater-warmtepomp (ook wel water-water warmtepomp genoemd). Daarnaast bent u (nog) niet direct volledig gasloos, omdat hybride warmtepompen wat kleiner zijn en uw cv-ketel nog uw tapwater verwarmt.
Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een hybride warmtepomp?
Bij de aanschaf van een hybride warmtepomp zijn een aantal zaken belangrijk. Ten eerste uiteraard de prijs. Er zijn veel verschillende merken en leveranciers. En er kan gecombineerd worden, omdat de buitenunit meestal universeel is. De prijs is afhankelijk van het merk, het vermogen en de installatie. Dit laatste aspect is meestal maatwerk, omdat huizen verschillend zijn. Zo speelt mee waar de warmtepomp gemonteerd moet worden, hoeveel tijd dat kost, hoeveel extra materiaal (bijvoorbeeld leidingen) er nodig is en hoe makkelijk de warmtepomp in te regelen is.
Naast de prijs is de COP ook een belangrijke factor. COP staat voor Coefficient of Performance. Dit is een maatstaf om het rendement van een warmtepomp te meten. Hoe hoger de COP, hoe meer warmte u kunt genereren uit 1 kW energie. Dit is natuurlijk een belangrijke factor in uw terugverdientijd. Hoe hoger de COP, hoe minder energie u nodig heeft om dezelfde warmte te genereren en hoe sneller u uw warmtepomp heeft terugverdiend.
Ook is het volume en gewicht van de warmtepomp belangrijk. De binnenunit moet immers passen in de buurt van de cv-ketel en de buitenunit moet op een (plat) dak of begane grond buiten kunnen staan.
Uiteraard is het geluid ook belangrijk. U wilt zelf natuurlijk zo min mogelijk overlast van uw warmtepomp, net als uw buren. Hierbij geldt een wettelijke norm van geluidsdruk op de erfgrens. Deze mag niet hoger zijn dan 45 dB overdag en 40 dB in de nacht. Goede plaatsing door een professional is belangrijk, zodat deze grens niet overschreden wordt.
Tot slot wilt u natuurlijk ook een goede installateur kiezen. Eentje met verstand van zaken en die alles voor u regelt. Bij Jaruba weet u zeker dat u een technisch goed product krijgt, de installatie en communicatie tot in de puntjes geregeld zijn en dat u de maximale subsidie ontvangt voor uw warmtepomp zonder dat u daar werk aan heeft).
Kosten hybride warmtepomp
De kosten van een hybride warmtepomp zijn afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste het merk en het vermogen van de warmtepomp. Daarnaast is de installatie ook een belangrijke kostencomponent.
Het varieert per setting en huis hoeveel tijd en materialen daarvoor nodig zijn.
Gemiddeld genomen kost een hybride warmtepomp inclusief installatie en inclusief btw tussen de 5.000 en 8.000 euro. Dit is exclusief een nieuwe cv-ketel. U ontvangt nog wel een subsidie voor deze investering. Die zit meestal tussen de 2.000 en 3.000 euro. Dit betekent dat uw netto investering ongeveer 3.000 tot 5.000 euro bedraagt.
Nieuwsgierig wat u kunt besparen en hoe snel u uw investering kunt terugverdienen?