Skip to main content

Veelgestelde vragen

Over hybride warmtepomen

Waarom moet ik voor een hybride in plaats van een all electric warmtepomp kiezen?

Hybride warmtepompen hebben een aantal voordelen ten opzichte van all electric warmtepompen:

  • Hybride warmtepompen zijn een stuk goedkoper in aanschaf dan all electric warmtepompen;
  • Hybride warmtepompen nemen veel minder ruimte in beslag dan all electric warmtepompen, omdat u geen boilervat nodig heeft; 
  • Hybride warmtepompen zijn ook in minder geïsoleerde huizen bruikbaar, omdat de cv-ketel altijd kan bijstoken als het nodig is;
  • U kunt bij Jaruba altijd uitbreiden naar een all electric warmtepomp door op een later moment een boilervat toe te voegen. Bijvoorbeeld als uw cv-ketel is overleden.

Welke besparing kan ik verwachten met het prijsplafond in 2023?

Het prijsplafond lijkt niet gunstig voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. De gas- en stroomprijs wordt gemaximeerd door de overheid. Daardoor loont het minder om te investeren in een lager gasverbruik. Ook is het prijsplafond op elektra tot 2900 kWh. Het kan zijn dat u hier met uw hybride warmtepomp overheen gaat. Maar ook met het prijsplafond kan het zeker voordelig zijn om te investeren in een warmtepomp. 

Daarnaast geldt het prijsplafond alleen voor 2023. Daarna gaan de marktprijzen weer gelden en is de kans groot dat de hybride warmtepomp weer meer voordeel oplevert. Andere voordelen zijn dat u ook zonder gas kunt verwarmen en dat uw CO2-uitstoot flink omlaag gaat.

Waarom moet ik kiezen voor een hybride warmtepomp van Jaruba?

  • Kwaliteit: we werken alleen met de beste merken die al lange tijd op de markt zijn en zich bewezen hebben qua rendement, geluid en duurzaamheid.
  • Service en communicatie: we doen niet alleen de opname en installatie, maar blijven ook daarna betrokken wanneer u vragen of problemen heeft. 
  • Ontzorging: we doen dat stapje meer. Zo ontzorgen wij u bijvoorbeeld rondom het aanvragen van subsidie.

Hoeveel geluid maken de hybride warmtepompen van Jaruba?

Het is belangrijk om rekening te houden met het geluid van de buitenunit. Onze buitenunits produceren tussen de 50 en 60 dB(A). Bij de opname kijken we naar uw situatie om niet boven de maxima te komen:

  • overdag: 45 dB(A) geluidsdruk
  • ‘s nachts: 40 dB(A) geluidsdruk

Geluidsdruk is iets anders dan geluidsniveau. Geluidsdruk hangt van de situatie af.

Tijdens de opname bespreken we samen met u wat een geschikte plek is voor de buitenunit en welke maatregelen we nog meer kunnen treffen. Denk aan grote rubberen voetstukken en geluidsreducerende bekisting. Op deze manier zullen u of uw buren geen last hebben van de buitenunit.

Wat is het rendement van de warmtepompen van Jaruba?

Onze warmtepompen hebben een COP (coefficient of performance) van gemiddeld 5. Dit betekent een rendement van 500%. 1 kWh aan energie zorgt dus voor 5 eenheden warmte. De warmtepomp haalt zo’n hoog rendement, omdat hij zijn energie uit de buitenlucht haalt.

Welke isolatie is minimaal nodig om profijt te hebben van een hybride warmtepomp?

Het voordeel van een hybride warmtepomp is dat uw cv-ketel kan bijstoken als de warmtepomp te weinig capaciteit heeft. Idealiter wilt u dit natuurlijk niet, omdat u minder gas wilt gebruiken. Daarom is isolatie belangrijk. Huizen die gebouwd zijn na het jaar 2000 hebben meestal voldoende isolatie voor een hybride warmtepomp. Ook huizen die eerder gebouwd zijn en waar verschillende isolatiemaatregelen zijn doorgevoerd (dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en HR++-glas) zijn meestal prima geschikt voor een (hybride) warmtepomp.

Wat is de terugverdientijd van de hybride warmtepompen van Jaruba?

Uw terugverdientijd is afhankelijk van een aantal variabelen: Natuurlijk van uw huis (en de isolatie), uw gas- en elektraverbruik, de prijzen van gas en elektra en de weersomstandigheden (uw hybride warmtepomp presteert minder bij extreem lage temperaturen) en of u zonnepanelen heeft.

Over het algemeen ligt uw terugverdientijd meestal tussen de 3 en 10 jaar. Voor een goede indicatie van uw terugverdientijd, kunt u onze terugverdiencalculator gebruiken.

Hoeveel subsidie krijg ik met een hybride warmtepomp van Jaruba?

Gemiddeld ontvangt u tussen de 2500 en 3000 euro subsidie op onze hybride warmtepompen.

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een hybride warmtepomp?

Voor de binnenunit heeft u ongeveer 60x30x30 centimeter nodig, dicht bij uw cv-ketel.

Voor de buitenunit heeft u ongeveer 55x80x30 centimeter nodig. Dit kan bijvoorbeeld op een plat dak of aan een verticale muur zijn.

Installeert Jaruba ook een buffervat?

Ja wij installeren ook een buffervat. Een buffervat bewaart een kleine hoeveelheid warm water die meteen klaar is voor gebruik. Het voordeel hiervan is dat wanneer er een klein beetje warm water wordt gevraagd, dit eerst uit het buffervat kan worden gehaald. Hierdoor hoeft uw hybride warmtepomp minder vaak aan en uit te schakelen. De levensduur van de warmtepomp wordt zo flink verlengd (de warmtepomp hoeft immers minder vaak aan en uit te gaan in korte cycli, dat is beter voor de warmtepomp). Daarnaast is het ook prettiger voor het omgevingsgeluid, dat is constanter waardoor het minder overlast geeft.