Over hybride warmtepomen
Veelgestelde vragen
Waarom moet ik kiezen voor een hybride warmtepomp ten opzichte van een all electric warmtepomp?
Hybride warmtepompen hebben een aantal voordelen ten opzichte van all electric warmtepompen. Ten eerste zijn ze een stuk goedkoper in de aanschaf. Ten tweede nemen ze veel minder ruimte in beslag (je hebt geen boilervat nodig). Ten derde zijn ze bruikbaar in minder geisoleerde huizen omdat je cv-ketel altijd kan bijstoken indien het nodig is. Tot slot kun je bij Jaruba op een later moment altijd uitbreiden naar een all electric warmtepomp door een boilervat toe te voegen op een later moment. Bijvoorbeeld als je cv-ketel is overleden.
Welke besparing kan ik verwachten met het prijsplafond in 2023?
Het prijsplafond lijkt niet gunstig voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. De gas- en stroomprijs wordt gemaximeerd door de overheid. Daardoor loont het minder om te investeren in een lager gasverbruik. Ook is het prijsplafond op elektra tot 2900 kWh. Het kan zijn dat je hier overheen gaat met je hybride warmtepomp. Maar ook met het prijsplafond kan het zeker voordelig zijn om te investeren in een warmtepomp.
Ook geldt het prijsplafond natuurlijk alleen voor 2023. Daarna gaan de marktprijzen weer gelden en is de kans groot dat de hybride warmtepomp weer meer voordeel gaat opleveren. Los van het voordeel dat u ook zonder gas kunt verwarmen en dat u natuurlijk flink teruggaat in de uitstoot van CO2.
Waarom moet ik kiezen voor een hybride warmtepomp van Jaruba?
Kwaliteit. We werken alleen met de beste merken die zich al gedurende lange tijd op de markt zijn en die zich bewezen hebben qua rendement, geluid en duurzaamheid.
Service en communicatie. We doen niet alleen opname en installatie maar blijven daarna ook betrokken wanneer u vragen of problemen heeft.
Ontzorging. Naast kwaliteit en service doen we ook dat stapje meer. Bijvoorbeeld u ontzorgen rondom het aanvragen van subsidie
Hoeveel geluid maken jullie hybride warmtepompen?
Het geluid van de buitenunit is belangrijk om rekening mee te houden. Onze buitenunits produceren tussen de 50 en 60 dB(A). Bij de opname wordt naar de situatie gekeken om niet boven de maxima te komen overdag (45 dB(A) geluidsdruk) en ‘s nachts (40 dB(A) geluidsdruk.
Geluidsdruk is wat anders dan geluidsniveau. Geluidsdruk hangt van de situatie af. TIjdens de opname bespreken we samen met u wat een geschikte plek is en welke maatregelen we nog meer kunnen treffen. Denk aan grote rubberen voetstukken, een geluidsreducerende bekisting. Op deze manier zullen u of uw buren geen last hebben van de buitenunit.
Wat is het rendement van jullie warmtepompen?
Onze warmtepompen hebben een COP (coefficient of performance) van gemiddeld 5. Dit betekent een rendement van 500%. 1 kWh aan energie zorgt dus voor 5 eenheden warmte. Een warmtepomp haalt zo’n hoog rendement omdat hij zijn energie uit de buitenlucht haalt.
Welke isolatie heb ik minimaal nodig om profijt te hebben van een hybride warmtepomp?
Het voordeel van een hybride warmtepomp is dat je cv-ketel altijd kan bijstoken wanneer de warmtepomp te weinig capaciteit heeft. Idealiter wil je dit natuurlijk niet omdat je minder gas wilt gebruiken. Daarom is isolatie belangrijk. Huizen die gebouwd zijn na het jaar 2000 hebben meestal voldoende isolatie voor een hybride warmtepomp. Ook huizen die eerder gebouwd zijn en waar verschillende isolatiemaatregelen zijn doorgevoerd (dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en HR++ glas) zijn meestal prima geschikt voor een (hybride) warmtepomp.
Wat is de terugverdientijd van jullie hybride warmtepompen?
Uw terugverdientijd is afhankelijk van een aantal variabelen. Natuurlijk van uw huis (en de isolatie), uw gas- en elektraverbruik, de prijzen van gas en elektra en de weersomstandigheden (uw hybride warmtepomp presteert minder bij extreem lage temperaturen) en of u zonnepanelen heeft. Maar over het algemeen is uw terugverdientijd meestal tussen de 3 en 10 jaar. Om een goede indicatie van uw terugverdientijd te krijgen, kunt u onze terugverdiencalculator gebruiken.
Hoeveel subsidie krijg ik met jullie hybride warmtepomp?
Gemiddeld ontvangt u tussen de 2500 en 3000 euro subsidie op onze hybride warmtepompen.
Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een hybride warmtepomp?
Voor de binnenunit heeft u ongeveer 60x30x30 cm nodig, dicht bij uw cv-ketel. Voor de buitenunit heeft u ongeveer 55x80x30 cm nodig. Dit kan bijvoorbeeld op een plat dak of aan een verticale muur zijn.
Installeren jullie ook een buffervat?
Ja wij installeren ook een buffervat. Een buffervat bewaart een kleine hoeveelheid warm water die meteen klaar is voor gebruik. Het voordeel hiervan is dat wanneer er een klein beetje warm water wordt gevraagd, dit eerst uit het buffervat kan worden gehaald. Hierdoor hoeft uw hybride warmtepomp minder vaak aan en uit te schakelen. Hierdoor wordt de levensduur flink verlengd (hij hoeft immers minder vaak aan en uit te gaan in korte cycli, dat is beter voor de warmtepomp). Daarnaast is het ook prettiger met omgevingsgeluid, dat is constanter waardoor het minder overlast geeft.