Skip to main content

Hybride warmtepompen

Beste van twee werelden

Wat is een hybride warmtepomp?

Je huis duurzaam verwarmen met geen of minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Hij werkt samen met je cv-ketel en gebruikt stroom in plaats van gas. Hierdoor kun je veel minder aardgas verbruiken voor het verwarmen van je huis. Nog 2 voordelen: je kunt subsidie krijgen voor de warmtepomp én je energierekening gaat omlaag!

Je kunt de warmtepomp aansluiten op de cv-ketel die je nu hebt, of tegelijk met een nieuwe ketel laten installeren. Het is een goede stap naar een huis zonder aardgas.

Een hybride warmtepomp is een type lucht-water warmtepomp. Het koudemiddel (R32 of R410A) wordt met de buitenlucht opgewarmd waardoor het kookt, verdampt en warmte opneemt. Binnen wordt dat gas samengeperst tot hete gas waarmee het water in de CV-leiding verwarmd. Het gas koelt daardoor zoveel af tot vloeistof, wat condenseren het. Bij condenseren komt er warmte vrij. Het afgekoelde koudemiddel

Soorten hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp komt in 2 varianten:

  • Split (binnenunit- en buitenunit);
  • Monoblock (alleen buitenunit).

Beide hebben voor- en nadelen. Split warmtepompen zijn over het algemeen goedkoper omdat de onderdelen beter verkrijgbaar zijn (ze worden bijvoorbeeld ook in airco’s gebruikt).

Je hebt wel binnen wat ruimte nodig dichtbij je cv-ketel. Voor de monoblock heb je buiten juist weer wat meer ruimte nodig.

Bespaar en verdien snel terug

Profiteer van de subsidie (€2.500 tot € 3.000) en daarnaast van een lagere energierekening dankzij het hoge rendement van maar liefst 500%!

Waarom een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp heeft een aantal voordelen ten opzichte van een all electric warmtepomp (lucht, bodem of grondwater).

  1. Goedkoper. Een hybride warmtepomp kost netto ongeveer 4.000 tot 7.000 euro en een all electric warmtepomp netto ongeveer tussen de 10.000 en 20.000 euro.
  2. Geschikt voor (oudere) huizen met mindere isolatie. Omdat je cv-ketel altijd kan bijspringen als het echt heel koud wordt en je warmtepomp onvoldoende vermogen kan leveren. Bij een all electric warmtepomp kan je ketel niet meer bijspringen.
  3. Neemt minder ruimte in. Je hebt geen boilervat (200-300 liter) nodig. 
  4. Modulair. Hij is later uit te breiden naar all electric op het moment dat u er klaar voor bent. Bijvoorbeeld wanneer uw cv-ketel aan vervanging toe is.
  5. Direct tot 80% gas besparen. Goed voor de portemonnee en voor het verminderen van onze afhankelijkheid van gas.
  6. Terugverdientijd. De hybride warmtepomp heeft meestal een snellere terugverdientijd dan een all electric warmtepomp
  7. Subsidie. Er zit momenteel ongeveer 30% subsidie op de aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp.
  8. Toekomstbestendig. Vanaf 2026 wordt het verplicht om een (hybride) warmtepomp aan te schaffen indien u uw cv-ketel moet vervangen. Zie ook het artikel hierover op rijksoverheid.nl.

Er zijn ook nadelen. Een hybride warmtepomp heeft een iets lager rendement dan (met name een) grondwater warmtepomp (ook wel water-water warmtepomp genoemd). Daarnaast ben je (nog) niet direct volledig gasloos omdat hybride warmtepompen wat kleiner zijn en je cv-ketel nog je tapwater verwarmt.

Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Bij de aanschaf van een hybride warmtepomp zijn een aantal zaken belangrijk. Ten eerste uiteraard de prijs. Er zijn veel verschillende merken en leveranciers. Ook kan er gecombineerd worden omdat de buitenunit meestal universeel is. De prijs is afhankelijk van het merk, het vermogen en de installatie. Dit laatste is meestal maatwerk omdat huizen verschillend zijn. Waar moet hij gemonteerd worden, hoeveel tijd kost dat, hoeveel extra materiaal (bijvoorbeeld leidingen) zijn er nodig en hoe makkelijk is hij in te regelen.

Naast de prijs is de COP ook een belangrijke factor. COP staat voor Coefficient of Performance en is een maatstaf om het rendement van een warmtepomp te meten. Hoe hoger je COP hoe meer warmte je kunt genereren uit 1 kW energie. Dit is natuurlijk een belangrijke factor in je terugverdientijd. Hoe hoger de COP hoe minder energie je nodig hebt om dezelfde warmte te genereren en hoe sneller je je warmtepomp hebt terugverdiend.

Ook is het volume en gewicht van de warmtepomp belangrijk. De binnenunit moet immers passen in de buurt van de cv-ketel en je buitenunit moet op een (plat) dak of begane grond buiten kunnen staan.

Uiteraard is het geluid ook belangrijk. Je wilt zelf natuurlijk zo min mogelijk overlast van je warmtepomp, evenals je buren. Hierbij geldt ook een wettelijke norm van geluidsdruk op de erfgrens. Deze mag niet hoger zijn dan 45 dB overdag en 40 dB in de nacht. Goede plaatsing door een professional is hierbij belangrijk zodat deze grens niet overschreden wordt.

Tot slot wil je natuurlijk ook een goede installateur kiezen. Eentje met verstand van zaken en die alles voor je regelt. Bij Jaruba weet je zeker dat je een technisch goed product krijgt, dat de installatie en communicatie tot in de puntjes geregeld is en dat je de maximale subsidie ontvangt voor jouw warmtepomp (zonder dat je hier werk aan hebt).

Kosten hybride warmtepomp

De kosten van een hybride warmtepomp zijn afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste het merk en het vermogen van de warmtepomp. Daarnaast is de installatie ook een belangrijke kostencomponent.

Het varieert per setting en huis hoeveel tijd en materialen je daarvoor nodig hebt.

Gemiddeld genomen kost een hybride warmtepomp inclusief installatie en inclusief btw tussen de 5.000 en 8.000 euro. Dit is exclusief een nieuwe cv-ketel. U ontvangt nog wel een subsidie voor deze investering. Die zit meestal tussen de 2.000 en 3.000 euro. Dit betekent dat uw netto investering ongeveer 3.000 tot 5.000 euro bedraagt.

Nieuwsgierig wat u kunt besparen en hoe snel u uw investering kunt terug verdienen?

Bereken uw voordeel